VESTA
VESTA
![]() |
Heinrich Wilhelm Olbers |
525 km'lik çapı ile Asteroid Kuşağı'nın en büyük ikinci cismidir (En büyük Ceres'tir.). Alman gökbilimci Heinrich Wilhelm Olbers tarafından 29 Mart 1807'de keşfedildi.
Olbers, Vesta'yı keşfetmeden önce Ceres ve Pallas'ı keşfetmişti. Bunların parçalanan bir gezegenden kalan parçalar olduğunu düşünerek yörüngede başka parçalar da var mı diye aramaya koyulmuş ve Vesta'yı bulmuştur.
Pallas asteroidinin çapından 13 km daha büyüktür. Asteroid kuşağının kütlesinin yaklaşık %9'u kadardır. 2 Milyar yıl önce güney yarım küresine çarpan iki meteor yüzünden Vesta'nın büyük bir kısmının yok olduğu düşünülmektedir.
Dünya'dan bakıldığında Vesta en parlak asteroiddir. Yörüngesi Ceres'in yörüngesi ile neredeyse aynıdır. Güneş etrafında bir tam turunu 3.6 yılda bir tamamlamaktadır. Vesta kendi yörüngesi yakınında bulunan diğer küçük asteroidleri kendine çekebilmektedir. Dawn uzay aracı Vesta'nın yakınında 40'dan fazla küçük asteroid görmüştür. Bu asteroidlere yarı uydu denmektedir.
![]() |
Kardan Adam Krateri |
Yüzey sıcaklığı en fazla yaklaşık -20°C civarı, kutuplarda -190°C'ye düştüğü tahmin edilmektedir. Tipik gündüz ve gece sıcaklıkları sırasıyla -60°C ve -130°C'dir.
Vesta'nın yüzeyinde ''Kardan Adam'' adında 3 bitişik krater vardır. Yüzeyi kaya ve buzlardan oluşmaktadır. V-tipi asteroid sınıfındadır.
Şimdiye kadar Vesta hakkında en detaylı bilgileri ve fotoğrafları Dawn (Şafak) uzay aracı göndermiştir.
Vesta'nın bazı fotoğrafları:
Kaynak: Nasa
Okuduğunuz için teşekkürler.
TUBM 2018
Yorumlar
Yorum Gönder